Superfood- dieta cud

ganizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca. W takich przypadkach najlepie

Superfood- dieta cud Produkty mające dużo składników odżywczych i ciekawe właściwości zdrowotne- . Dieta bogata w tego typu jedzenie z pewnością wyjdzie na zdrowie.

Dieta, ale indywidualna

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.


Jestem więc jem

Jesteś tym co jesz- ciekawe stwierdzenie, a jednak dość prawdziwe, ponieważ to właśnie właściwa i zdrowa dieta jest kluczowa dla zachowania dobrego zdrowia przez długie lata. Dieta powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb, płci i wieku każdego człowieka.

Nie znaczy to oczywiście, ze każdy powinien udać się do dietetyka, wystarczy jedynie przestrzegać kilku prostych zasad dobrego odżywiania, a wszystko będzie w porządku. Pierwszą taką zasadą powinno być ograniczenie spożycia cukru i produktów mocno przetworzonych, które bardzo źle wpływają na nasze zdrowie. Kolejna ważna sprawa to kupować produkty wyższej jakości, możliwie jak najbardziej ekologiczne i bogate w wartości odżywcze.


Wikipedia o diecie

Pewną popularnością cieszą się też diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana też przez zwolenników żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, zasadami prawidłowej diety. Np. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia".

Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki3. Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy4. Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta



© 2019 http://sniezek.com.pl/